slideshow 1

Petri Reinikainen s. 1960

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Tutustu taiteilijan teoksiin

Kuvataiteilija Petri Reinikainen tunnetaan erityisesti piirroksistaan, joissa hän yhdistelee ympäristöstään poimimiaan ornamentteja ja geometrisia kuvioita luoden ainutlaatuisia ja rikkaita kuvamaailmoja. Rautalammin museon kokoelmaan kuuluu Reinikaisen teos Rooma I.

 

Taideopinnot

Petri Reinikainen syntyi Kajaanissa 1960, mutta asui Rautalammilla koko lapsuutensa ajan. Hän suuntautui taiteen pariin jo nuorena ja kävi Savonlinnan taidelukion vuosina 1977-1981. Tämän jälkeen Reinikainen suoritti taideopintoja Kuvataideakatemiassa Helsingissä 1982-1986 ja 1987.

 

Taiteesta

Uransa aikana Petri Reinikainen on maalannut akryylimaalauksia sekä tehnyt akryyliväreillä maalattuja puuveistoksia. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös runsaasti lyijykynä- ja värikynäpiirroksia. Hän onkin yksi harvoista suomalaisista taiteilijoista joka on keskittynyt piirtämiseen. Piirrostaide mielletään helposti luonnosteluksi, mutta Reinikaisen käsissä piirtämällä syntyy viimeisteltyjä ja kiinnostavia kokonaisuuksia.

 

Reinikaisen taiteessa toistuvat geometriset kuviot, joita hän on poiminut niin puistojen ja hautausmaiden pohjakaavoista, Helsingin katukiveyksistä kuin erilaisista ornamenteista. Espanjaan ja Egyptiin tehdyiltä matkoilta Reinikainen on poiminut kuvastoonsa arabien lattia- ja seinäkoristekuvioita. Sinertävistä seinäkaakeleista Espanjassa ja niiden vesisymboliikasta Reinikainen innostui keskusteltuaan aiheesta Marokon arabien kanssa. Nämä tallentamansa yksityiskohdat Reinikainen sovittaa yhteen teoksissaan luoden omalaatuisia kuvamaailmoja.

 

Näyttelyissä ja kokoelmissa

Reinikaisen teoksia oli ensimmäisen kerran esillä taidenäyttelyssä Savonlinnassa 1981. Tämän jälkeen Reinikainen on osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin esimerkiksi Kiasmassa vuonna 1999. Ryhmänäyttelyihin Reinikainen on osallistunut myös ulkomailla, kuten 2003 Taiwanissa, Taipei Fine Arts Museumissa.

 

Yksityisnäyttelyitä Reinikainen on pitänyt vuodesta 1981 alkaen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin taidemuseoissa ja lukuisissa gallerioissa etupäässä Helsingissä, jossa Reinikainen asuu. Rautalammilla Reinikaisen töitä on ollut nähtävillä Rautalammin kunnanvirastotalolla 1984, 1985 ja 1986 Rautalammin 425-vuotisjuhlassa. Petri Reinikaisen kutsunäyttely järjestettiin Rautalammin museossa 1989. Seuraavan kerran Petri Reinikaisen yksityisnäyttely oli Rautalammin museossa 2001. Ulkomailla Reinikaisen yksityisnäyttelyitä on ollut Espanjassa, Granadassa ja Madridissa sekä Ranskassa Gres-sur-Loingessa.

 

Petri Reinikaisen teoksia kuuluu Rautalammin museon ja Rautalammin kunnan kokoelmien ohella esimerkiksi Oulun, Kuopion, Rovaniemen, Heinolan ja Riihimäen taidemuseoiden kokoelmiin sekä Suomen valtion taidekokoelmaan. Reinikaisen töitä on myös monien kaupunkien kuten Helsingin, Vantaan, Savonlinnan ja Suonenjoen kokoelmissa. Myös Suomen Taideyhdistyksen kokoelmissa on Reinikaisen töitä. Petri Reinikaisen töitä kuuluu myös ulkomaisiin kokoelmiin, kuten Centro Culturale Granadan ja Suomen Madridin Instituutin kokoelmiin Espanjassa. Petri Reinikainen kuuluu Suomen Taiteilijaseuraan, Suomen Taidegraafikoihin ja Kuopion Taiteilijaseuraan. Vuonna 1986 hän sai Taidemaalariliiton Motti-palkinnon.

Petri Reinikainen, Rooma I, 1988, öljy lasille, 60,5 x 95,5 cm. Rautalammin museo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

Kuvataiteilijat 1991, Taiteilijahakemisto. 1991. toim. Pöntys, Päivi. Suomen taiteilijaseura, Gummerus Kirjapaino, Jyväskylä.

http://www.petrireinikainen.com/cv-suomeksi (viitattu 23.2.2014)

Kantokorpi, Otso. 2003. Kosketuspintoja. Viisikymmentä suomalaista nykytaiteilijaa. Kustannus Oy Taide. Helsinki. s. 154-155

Petri Reinikainen, Piirustuksia, Näyttely Kuopion museon tornissa 29.8. -28.9. 2003 – näyttelytiedote, 20.8.2003

Tikkinen, Hannele: Tiedemiehen silmin, taiteilijan sydämellä, Savon Sanomat 2.9. 2003

 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor