slideshow 1

Pekka Halonen 1865-1933

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Tutustu taiteilijan teoksiin

Pekka Halonen oli merkittävässä roolissa Suomen kansallisen taiteen luomisessa 1800-1900 -luvun vaihteessa yhdessä ystäviensä Akseli Gallen-Kallelan ja Eero Järnefeltin kanssa. Suomenkielisenä, talonpoikaistaustaisena ja jopa kannelta soittavana Pekka Halonen oli kuin Väinämöinen. Hän kuuluu Suomen taiteen kultakauden ehdottomiin mestareihin. Professorin arvonimen Pekka Halonen sai 1925. Rautalammin museon kokoelmaan kuuluvat Halosen öljyvärimaalaukset Punapukuinen nainen vuodelta 1911 ja Talvimaisema 1920.

 

Pekka Halonen syntyi Lapinlahdella 1865 Olli ja Vilhelmiina Halosen (o.s. Uotinen) talonpoikaisperheeseen Linnansalmen tilalle. Isä Olli oli talonpojan töidensä ohella koristemaalari ja puuseppä. Hän oli myös mukana edistämässä kansakouluhanketta ja laulukuoron perustamista. Äiti Vilhelmiina, tuttavallisemmin Miina soitti kanteletta ja rakasti luontoa. Kauneus oli läsnä Halosten perheessä.

 

Pekka oli Halosen suvusta ensimmäinen, joka lähti taiteilijan taipaleelle. Taiteellisesti lahjakas Pekka oli maalannut pari muotokuvaa jo rippikouluikäisenä. Taiteilijan esikuvaa ei hänen ympäristössään ollut, joten hän oli aloittanut opinnot Jyväskylän seminaarissa 1885 tullakseen opettajaksi. Pian Pekalle selvisi, ettei opettajuus ollut häntä varten, taide kutsui häntä.

 

Pekka Halonen hakeutui Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun, jossa hän opiskeli 1886-1890. Aloittaessaan opinnot siellä, hän oli koulun ensimmäinen suomenkielinen ja talonpoikaistaustainen oppilas. Köyhän taustansa vuoksi hän sai vapaaoppilaan paikan ja välttyi lukukausimaksuilta. Taideyhdistyksen koulun jälkeen Halonen opiskeli Pariisissa Paul Gauguinin johdolla 1891-1892 ja 1894. Opintomatkoja hän teki myös muun muassa Italiaan ja Saksaan.

 

Pekka Halosen maalaukset lumisesta suomalaisesta maisemasta ovat laajalti tunnettuja ja maisemamaalaus oli hänelle rakasta. Muita aiheita olivat esimerkiksi tavallinen kansa työssään. Halosen maalaustyyli oli pääasiassa realistinen. Hän halusi kuvata luontoa realistisesti, mutta pyrki myös tavoittamaan maalauksissaan sen tunteen, jonka luonto herätti hänessä. Halosen taiteessa oli myös impressionistisia piirteitä.

 

 

 

 

 

Pekka Halonen kalastamassa. Kuva: Halosten museosäätiö.

 

Tiesitkö? Pekka Halonen halusi elää omavaraista elämää ja nautti luonnon rauhasta. Suomalaisen maiseman tulkki tarvitsi itselleen erämaa-ateljeen. Tuusulan Halosenniemen huvilan suunnittelikin veli Antti Halonen ja se valmistui 1902. Siellä Pekka asui vaimonsa Maijan (o.s. Mäkinen) ja kahdeksan lapsensa kanssa.

 

Pekka Halonen, Talvimaisema, 1920, öljy kankaalle, 45,5 x 37,5 cm. Rautalammin museo.

Lähteet:

Kettunen, Minna. 2001. Halosen taiteilijasuku. Tammi.

Halosten museosäätiö 35 -vuotta. 2006. Halosten museosäätiön julkaisuja 2/2006, Lapinlahden taidemuseo.

 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor