slideshow 1

Oili Marski s.1954

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Tutustu taiteilijan teoksiin

Rautalammilla asuva taidemaalari Oili Marski tunnetaan impressionistisista, hetken vaikutelmaa kuvaavista maalauksistaan. Usein taiteilijan aiheena ovat luonnonmaisemat ja -tunnelmat. Marski on toiminut ammattitaiteilijana vuodesta 1983 alkaen. Hänen ateljeekotinsa sijaitsee Rautalammin Korholan kartanossa, jossa Aina Peura perusti Rautalammin museon ensimmäisen kokoelman. Rautalammin museon taidekokoelmaan kuuluu Marskin maalaus Maisema ”Sibelius” (2013).

 

Satakunnasta Savoon

Porin Reposaaressa 1954 syntynyt Oili Marski muutti Rautalammille 1970-luvun alussa. Vuonna 1971 Heikki A. Peuran perikunta myi Korholan kartanon Oili Marskin vanhemmille. Vuodesta 1973 alkaen Kartano on ottanut vastaan matkailijoita ja toiminut hostellina. Korholan kartanossa on myös Oili Marskin ateljee, jossa on nähtävillä hänen piirroksiaan ja maalauksiaan. Ateljee sijaitsee kartanon väentuvassa, samassa tilassa jossa Rautalammin museon kokoelma alun perin sijaitsi.

 

Taideopintoja ja näyttelyitä

Taideopintonsa Oili Marski suoritti Helsingissä, Vapaassa Taidekoulussa  1979-1983 ja Taideteollisessa korkeakoulussa 1980-1983. Yhteisnäyttelyihin Marski on osallistunut vuodesta 1983 alkaen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Yksityisnäyttelyitä hän on järjestänyt vuodesta 1984 alkaen. Vuonna 2013 Oili Marskin kutsunäyttely Min Vän oli esillä Rautalammin museon taidesalissa, museon juhlistaessa 75-vuotista taivaltaan. Tämän näyttelyn jälkeen Peuran museosäätiö hankki näyttelyssä esillä olleen Maisema ”Sibelius” –maalauksen kokoelmaansa.

 

Kokoelmissa

Marskin teoksia on Rautalammin museon kokoelman ohella myös Rautalammin kunnan, Kuopion kaupungin, Osuuspankin, Postipankin, Rautalammin kulttuuriseuran ja Sisä-Savon kansanterveystyön kuntayhtymän kokoelmissa. Ulkomailla Marskin teoksia on esimerkiksi Saksassa, KOSMOS Apotheke Bremenissä sekä Espanjassa, Suomen suurlähettilään virka-asunnossa Madridissa. Taidemaalarin työn ohella Marski on työskennellyt teatterin parissa ja suunnitellut lavastuksia ja puvustuksia, muun muassa vuonna 1991 esitettyyn Jumala on suuri-näytelmään. Hän on toiminut myös kuvaamataidon opettajana Suonenjoella ja Rautalammilla. Oili Marski on Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan jäsen.

 

Taidetta tunteella

Tunnelma, tunne ja hetken kokemus ohjaavat Oili Marskin työskentelyä, hänen maalauksensa ovat impressionistisia. Marski löytää maalauskohteensa usein luonnosta ja etenkin rautalampilainen luonto on esillä monissa hänen teoksissaan. Ulkoilmassa maiseman äärellä työskentely on Marskille tärkeää. Talvimaisematkin syntyvät ulkona pakkasesta huolimatta. Tinkimätön taiteilija luo puhuttelevia hetkenkuvia, joissa myös lumisen luonnon lukuisat värisävyt pääsevät oikeuksiinsa. Rautalampilaisessa maisemassa Marskia ovat viehättäneet kosket ja Rämäkkävuori. Innoitusta taiteilija löytää myös kotinsa Korholan kartanon pihapiiristä.

 

 

 

Oili Marski ateljeessaan, joka sijaitsee Korholan kartanon väentuvassa. Samaisessa rakennuksessa sijaitsi Rautalammin museon ensimmäinen kokoelma Aina Peuran asuessa Korholassa. Kuva: Anja Jääskeläinen.

 

Korholan kartano 2011. Kuva: Rautalammin museon kuva-arkisto.

 

Oili Marski, Maisema "Sibelius", 2013, öljy kankaalle, 130 x 50,5 cm. Rautalammin museo.

 

Lähteet:

Oli Marskin CV.

Räsänen, Jukka-Pekka, Pakkanen ei pelota taidemaalaria, 2.12.2013, Savon Sanomat.

Heinonen, Ansa, Hetki ohjaa sivellintä, Savon Sanomat.

 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor