slideshow 1

Viktor Kuusela s.1925

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Tutustu taiteilijan teoksiin

Maamme eturivin taidegraafikoihin lukeutuva Viktor Kuusela on monille rautalampilaisille tuttu. Onhan hänen juurensa osittain Rautalammilla ja Kuusela on viettänyt lukuisat kesät Rautalammilla kesäpaikallaan. Kuuselan pitkä ura taidegrafiikan monien erilaisten tekniikoiden parissa on tehnyt hänestä hyvin monipuolisen, taitavan ja arvostetun graafikon. Kuusela on myös opettanut grafiikkaa ja kouluttanut useita graafikkoja. Kuuselan taiteilijanura alkoi 1950-luvulta ja vuonna 1980 hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke. Vuonna 1985 hän sai professorin arvonimen ja 1991 Suomen Taidegraafikot kutsuivat hänet kunniajäsenekseen. Kuuselan töitä on kaikissa maamme merkittävissä taidemuseoissa ja kokoelmissa sekä eurooppalaisissa museoissa. Rautalammin museon kokoelmiin kuuluu useita Kuuselan grafiikantöitä hänen uransa eri vaiheilta.

 

Karjalan poika

Maanviljelijä Johannes Kuuselan ja Tatjana Ponkkosen poika Viktor syntyi 8.2.1925 Salmin Orusjärvellä, Karjalassa. Kuuselan lapsuudenkodissa laulettiin päivittäin ja Viktor harrasti piirtämistä ja hänen sisarensa näyttelemistä. Äiti oli taitava kankaiden ja mattojen kutoja, isä puutöiden tekijä. Talvisodan alkaessa Kuuselan perhe joutui monien muiden karjalaisten perheiden tavoin lähtemään sodan jaloista sisämaahan. Kuuselan perhe asettui Saarijärvelle, jossa Viktor Kuusela kävi oppikoulua. Jatkosodan alettua Kuusela lähti rintamalle vapaaehtoisena.

 

Rautalammilta Helsinkiin

Sota jätti kuitenkin jälkensä Kuuselan terveyteen. Säiden armoilla saatu keuhkovamma sairastutti hänet pitkäksi aikaa. Kun Karjalasta jouduttiin lähtemään toistamiseen sodan alta, pääsi Viktor Siilinjärven Tarinaharjun sairaalaan hoitoon. Siellä Kuuselan taiteelliset taidot huomattiin ja hän sai kannustusta hakeutua taideopintoihin. Keuhkovamma esti isän maanviljelijäammatin jatkamisen Rautalammilla, minne Kuuseloiden perhe oli toisen evakkotaipaleen jälkeen asettunut. Niinpä Viktor Kuusela matkusti Rautalammilta Helsinkiin pyrkiäkseen 21-vuotiaana taidemaalarin oppiin Ateneumiin.

 

Kuuselan perhe kotinsa edustalla Orusjärvellä. Kuva: Yktsityiskokoelma.

Taideopintoja

Taideakatemian maalauslinjalle Kuusela hyväksyttiin 1946 ja siellä hän opiskeli vuoteen 1948 ja 1951-1954. Kuuselan maineikkaisiin opettajiin kuului muun muassa Taideakatemian koulun rehtori Aarre Heinonen, Aale Hakava, Erkki Koponen ja Sam Vanni. Grafiikasta Kuusela kiinnostui jo opiskeluaikanaan ja erikoistui siihen innostavan opettajansa Aukusti Tuhkan johdolla. Kouluaikoina Kuusela teki opintomatkat Ruotsiin ja Norjaan. Myöhemmin hän kävi opintomatkoilla myös Italiassa, Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa. Kuuselan töitä arvostettiin ja Ateneum hankki niitä kokoelmiinsa jo Kuuselan opiskeluaikoina.

 

Jatkokoulutusta ja opettamista

Isän kuoltua Kuusela palasi Helsingistä Rautalammille pariksi vuodeksi hoitamaan perheen maatilaa, mutta peltotyön raskaus pakotti luopumaan maanviljelyksestä. Kuuselan ensimmäinen yksityisnäyttely oli Helsingissä 1958. Tuolloin hän asui vielä Rautalammilla. Kuusela pääsi 1959 Aukusti Tuhkan grafiikan jatkokurssille Helsinkiin. Hänestä tuli Tuhkan luotettu apulainen. 1960-luvulla Viktor Kuusela otti ahkerasti osaa näyttelyihin ja menestyi taiteilijana ja sai julkisuutta ja palkintoja. Hän perusti myös perheen ja esikoinen syntyi 1961. Vuosina 1971-1980 Kuusela toimi entisen opinahjonsa Taideakatemian koulun grafiikanopettajana.

 

Viktor Kuusela maalaamassa Rautalammilla.  Kuva: Olli Sirviö. 

Taiteilijana

Kuusela on koko uransa ajan ollut kiinnostunut erilaisista ja uusista tekniikoista, joita hän on rohkeasti kokeillut. Eri tekniikoiden käyttö onkin tehnyt hänen tuotannostaan harvinaisen monipuolisen. Hänen tuotannossaan on realistista, maalauksellista, abstraktia, surrealistista ja kubistista grafiikkaa. Välillä hänen töissään ollaan arkitodellisuuden realistisissa näkymissä, välillä unen ja fantasian maailmassa -  huumoriakaan unohtamatta. Kuuselan tuotanto kattaa yli kolmesataa grafiikanteosta ja hänen töitään on ollut monissa näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla ja hänen teoksiaan on lukuisten kotimaisten museoiden, kaupunkien ja yhdistysten kokoelmissa ja myös ulkomaisissa kokoelmissa.

 

 

 

Taidegraafikko Viktor Kuusela. Kuva: Yksityiskokoelma.

 

Viktor Kuusela 3-4-vuotiaana. Kuva: Yksityiskokoelma.

 

Tiesitkö? Kuusela tunnetaan parhaiten taidegraafikkona ja grafiikan tekoa hän on verrannut runouteen. Runous on myös ollut osa Kuuselan elämää etenkin grafiikan teon jäätyä. Runojaan Viktor Kuusela on kirjoittanut livvin kielellä, äidinkielellään, jota puhuttiin Salmissa, Karjalassa, ennen sotia. Kuusela on julkaissut 2005 runoteoksen ”Miehen elos. Runoloi da grafiikkua – Miehen elämä. Runoja ja grafiikkaa”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

Koukkari, Leni & Vepsäläinen, Matleena, 2014. Rautalammin museon taidekokoelman helmiä, Peuran museosäätiö, Kuopio.

Koukkari, Leni(toim.), 2009. Kaksi kotia – monta tarinaa, Karjalaiset Sisä-Savossa. Peuran museosäätiö, Sisä-Savon karjalaisten perinnetyöryhmä, Rautalampi.

Malme, Heikki, 2010. Taidegraafikko Viktor Kuusela. Ateneumin taidemuseo, Valtion taidemuseo, Helsinki.

Kirjallisuutta:

Kuusela, Viktor, 2005. Miehen elämää: Runoja ja grafiikkaa. Miehen elos: Runoloi da grafiikkua. Juminkeon julkaisuja, nro 45. Juminkeko Periodika.

 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor