slideshow 1

Hugo Simberg 1873-1917

Tutustu taiteilijan teoksiin

Hugo Simberg on tunnettu salaperäisistä symbolistisista maalauksistaan, joissa ihmisten rinnalla kulkevat niin pirut kuin luurankoasuinen kuolema. Simbergille elämä ja kuolema kulkivat käsikädessä, eikä kuolemaa tarvinnut pelätä. Se oli kuin ystävä ja kumppani elämän rinnalla. Hugo Simberg lukeutuu Suomen kultakauden taiteilijoihin, mutta on jonkinlainen poikkeus sääntöön. Siinä missä Pekka Halonen maalasi todellisia luonnonmaisemia, maalasi Hugo Simberg mielikuvituksen maailmaa – uniensa maisemaa. Lyhyen elinikänsä aikana Hugo Simberg onnistui erottautumaan valtavirrasta ja hänen teoksiaan kuuluu Suomen taiteen helmiin. Vaikka Simbergiä ei omana aikanaan aina ymmärretty oli hän mestarillinen ja omaperäinen taiteilija. Rautalammin museon kokoelmaan kuuluu Simbergin grafiikantyö Puisto.

 

Lapsuus ja nuoruus

Hugo Simberg - eräs Suomen taiteen salaperäisimpiä hahmoja - syntyi Haminassa 24.6.1873. Hugo Gerhard Simberg ja hänen kaksoisveljensä Paul syntyivät eversti Niklas Edvard Simbergin ja Ebba Mathilda Wideniuksen perheeseen. Simbergien perheeseen kuului Hugon ja tämän kaksoisveljen lisäksi neljä tyttöä ja kolme poikaa. Lisäksi isän edellisestä avioliitosta Hugolla oli yhdeksän sisarpuolta. Hugolla oli siis yhteensä 17 sisarusta. Hugon ollessa kahdeksanvuotias, perhe muutti Haminasta Viipuriin isän erottua armeijan palveluksesta. Viipurissa isä toimi postinhoitajana. Viipuri oli 1800-luvun lopulla elävä ja kansainvälinen kaupunki ja sen kaduilla saattoi kuulla suomen lisäksi ruotsia, venäjää, saksaa ja muitakin kieliä.

 

Taidekouluun

Hugo Simberg kävi päivisin Viipurin ruotsalaista lyseota, mutta samalla hän opiskeli iltaisin Viipurin taiteen ystävien piirustuskoulussa vuodesta 1891 alkaen. Taide alkoi houkutella Hugoa enemmän kuin muut opinnot ja 1893 hän päättikin lopettaa lyseon kesken. Hugo Simberg muutti Helsinkiin ja aloitti opinnot Ateneumissa, Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Siellä Simbergin opettajiin kuului muun muassa Helene Schjerfbeck. Opiskeltuaan Taideyhdistyksen koulussa pari vuotta Hugo Simberg kirjoitti Akseli Gallen-Kallelalle kirjeen päästäkseen tämän yksityisoppilaaksi. Gallen-Kallela suostui ja Simberg esitteli tämän kannustamana ensimmäistä kertaa töitään julkisuudessa syksyllä 1895. Teoksistaan Simberg sai kiitosta sillä ne olivat omalaatuisia. Simberg teki opintomatkat Lontooseen ja Pariisiin ja myöhemmin Italiaan. Italian matkallaan hän vieraili Firenzessä, Pisassa, Roomassa, Napolissa ja Venetsiassa sekä Pompeijissa.

 

Taide ja elämän varjot

Simbergin elämää varjosti vakava sairastuminen vuonna 1902. Simberg joutui yli puoleksi vuodeksi Diakonissalaitoksen sairaalaan Helsingin Töölönlahden rannalle. Vasta seuraavan keväänä hän oli jo sen verran kuntoutunut, että pääsi kävelylle Töölönlahden rannalle kamera mukanaan. Hän tallensi kuviinsa rantaa ja leikkiviä lapsia ja Töölönlahden rantamaisemasta tulikin tausta hänen tunnetuimmalle teokselleen Haavoittunut enkeli (1903). Teoksen arvellaan kuvaavan taiteilijan tuntoja omasta toipilasajastaan.

 

Opettajana ja luottamustehtävissä

Taiteen teon ohella Hugo Simberg toimi johtajaopettajana Viipurin taiteen ystävien piirustuskoulussa 1899- 1900. Vuodesta 1907 alkaen aina kuolemaansa saakka Simberg toimi puolestaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun opettajana. Simberg toimi luottamustehtävissä Suomen Taiteilijaseurassa. Hänet valittiin sen varapuheenjohtajaksi 1908 ja puheenjohtajaksi seuraavana vuonna. Puheenjohtajana hän toimi vain yhden vuoden ajan luopuakseen tehtävästään opettajansa Akseli Gallen-Kallelan hyväksi.

 

Perhe ja vetäytyminen näyttelyistä

Hugo Simberg meni naimisiin entisen oppilaansa Anni Bremerin kanssa 1910. Annin ja Hugon esikoinen Tom Erik syntyi 1911 ja toinen lapsi Uhra Beata syntyi 1914. Samana vuonna Simberg esitteli viimeisen kerran töitään julkisuudessa. Näyttelyistä vetäytymisen osasyynä saattoi olla se, että hän oli saanut paljon kritiikkiä omalaatuisista maalauksistaan. Kaikki eivät ymmärtäneet hänen maalauksiaan, jotka kuvasivat piruja. Pian näyttelyistä vetäytymisensä jälkeen mystisen taiteilijan elämä katkesi 1917, kun hän menehtyi sairaskohtaukseen alle 44-vuotiaana. Kuolema tuli noutamaan ystävänsä.

Hugo Simberg maalausmatkalla. Kuva: Yksityiskokoelma.

 

Tiesitkö? Haavoittuneen enkelin ohella Simberg tunnetaan Tampereen tuomiokirkon (entisen Johanneksen kirkon) freskoista, jotka hän maalasi hyvän ystävänsä Magnus Enckellin kanssa. Freskotilaus tuli 1903 ja freskot saivat muotonsa kolmen vuoden kuluessa varsin kansainvälisissä ympäristöissä. Freskoja Simberg luonnosteli Pariisissa jonka jälkeen hän teki opintomatkan Espanjan kautta Marokkoon. Marokosta Simberg suuntasi Italiaan, jossa hän opiskeli freskotekniikkaa tilausta varten. Freskot valmistuivat vuonna 1906.

 

Hugo Simberg, Puisto, kuivaneula, 15 x 19 cm. Rautalammin museo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet: Stewen, Riikka. 1989. Hugo Simberg – Unien maalari. Otava, Helsinki.

 

 

 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor