slideshow 1

Viivojen voimaa

 

Hugo Simberg, Puisto, viivasyövytys, 15 x 19,5 cm.

 

Tarkastele Hugo Simbergin grafiikantyötä Puisto. Se on saatu aikaan eripituisilla ja erisuuntaisilla lyhyillä viivoilla. Kuinka valoisat ja varjoisat kohdat on saatu aikaan? Tarkastele viivoja ja huomaat, kuinka toisistaan kauempana olevat viivat synnyttävät erilaisen vaikutelman kuin aivan lähekkäin olevat viivat.

Yritä toteuttaa kuva Hugo Simbergin tyyliin.Valitse ympäristöstäsi jokin kohde: esine, maisema, henkilö. Ala luonnostella kohdettasi lyhyin erisuuntaisin viivoin. Älä käytä ollenkaan ääriviivaa! Saat työhösi kolmiulotteisuutta piirtämällä viivoja joko hyvin lähekkäin tai kauas toisistaan. Kokeile saatko kuvaasi aikaan liikettä viivojen avulla. Mihin suuntaan kohteesi liikkuu? Miten saat sen ilmaistua viivojen avulla?

Voit myös tehdä viivapiirroksestasi grafiikanpainolaatan. Ota pehmeä linoleumlevy ja kaiverra piirtämäsi viivat siihen sopivilla työkaluilla. Levitä laatalle väriä esimerkiksi telalla. Varo, ettei väriä mene kaivertamiisi uriin. Muista, että valmis kuva kääntyy levyllä painaessa peilikuvaksi. Voit painaa kuvasi joko paperille tai vaikkapa kankaalle. Tuunaa esimerkiksi vanha t-paita!

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor