slideshow 1

Sanasto

Aatelinen
on syntyperänsä, maaomistuksensa ja osin myös ansioidensa perusteella etuoikeutettu henkilö.  Yleensä he ovat olleet tavallista ihmistä varakkaampia. Uudenaikainen aateli sai alkunsa keskiajalla läänityslaitoksen yhteydessä. Aluksi aateluus oli henkilökohtainen arvo ja verovapaus, mutta sittemmin siitä kehittyi perinnöllinen, ja näin syntyi aatelissääty. Itsenäisessä Suomessa ei ole enää virallisia aatelisia tai aatelistoja. 
 
Abstrakti taide
ei pyri jäljittelemään todellisuutta. Abstrakti taide on yleensä yksinkertaistettua. Sille tyypillistä on geometristen kuvioiden ja yhtenäisten värialueiden käyttö. 
 
Aina Peura
asui Rautalammilla Korholan kartanossa. Hän oli naimisissa kauppaneuvos Heikki Peuran kanssa. Ainan isä oli kuulu kansanrunoilija Albert Kukkonen. Aina Peura oli kiinnostunut historiasta ja rakasti Rautalampia. Hän alkoi kerätä vanhoja esineitä Korholan kartanoon, silloin syntyi Rautalammin museon ensimmäinen kokoelma.  
 
Akatemiat
taiteenopiskelun yhteydessä tarkoittavat taidekouluja, jotka kouluttivat kuvataiteilijoita, kuten taidemaalareita ja kuvanveistäjiä. Ne olivat kunkin maan taide-elämän keskuksia Euroopassa. 
 
Akseli Gallen-Kallela
on yksi Suomen kuuluisimmista ja merkittävimmistä taiteilijoista. Hän vaikutti Suomen taiteen kultakaudella. Hänen maalaustyylinsä on kansallisromanttinen, realistinen ja symbolistinen. Hän maalasi esimerkiksi Kalevala-aiheita. 
 
Albert Edelfelt
(1854-1905) on yksi merkittävimmistä suomalaisista taidemaalareista ja taide-elämän vaikuttajista. Edelfelt hankki arvostusta ja näkyvyyttä Suomen taiteelle. Hän kannusti ja tuki nuoria taiteilijoita ja avasi tietä kultakauden muille suomalaistaiteilijoille. 
 
Anatomia
tarkoittaa elävien organismien muotoa ja rakennetta sekä kehon osien suhdetta toisiinsa. Se on erityisesti biologian ala, oppia eliöiden rakenteesta. 
 
Antologia
on teos, johon on koottu teoksia eri tekijöiltä. Esimerkiksi runoantologiaan on koottu runoja eri runoilijoilta.  
 
Apuraha
on esimerkiksi taiteilijalle annettu raha-avustus, jonka avulla hän voi keskittyä opiskeluun tai taiteen tekemiseen. Se voi olla myös palkinto hyvin tehdystä työstä samalla tavalla kuin stipendi, joka on yksi apurahan muoto.
 
Arkkitehtuuri
eli rakennustaide on rakennusten suunnittelua. Arkkitehtuuri poikkeaa muista taiteista siinä, että arkkitehtuurin toteuttamiseksi tarvitaan aina ryhmätyötä, neuvottelua ja julkinen hyväksyntä eli rakennuslupa sekä viranomaisvalvontaa ennen kuin rakennus voidaan rakentaa. Arkkitehtuurissa on myös otettava huomioon lain määräämät seikat ja viranomaisten vaatimukset.
 
Art nouveau
toiselta nimeltään jugend, on taiteen tyylisuuntaus, joka vallitsi Euroopassa 1880-luvulta ensimmäisen maailmansodan alkuun. Sille oli tyypillistä rytmikkäästi aaltoilevat ja epäsymmetriset muodot sekä luonnonläheiset, kasvimaailmasta haetut, aiheet. Geometriset muodot ja spiraalit ovat tyypillisiä art nouveaulle. 
 
Asetelma
on maalaus, joka esittää pääasiassa liikkumattomia esineitä, esimerkiksi hedelmiä tai muuta ruokaa, astioita tai vaikkapa kukkia.
 
Ateljee
on taiteilijan työhuone. 
 
Ateneum
on Helsingin keskustassa sijaitseva vuonna 1887 valmistunut rakennus, jossa nykyisin toimii taidemuseo. Aiemmin rakennuksessa toimi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu (1848-1939,  jonka nimi muuttui 1939 Suomen Taideakatemian kouluksi, jonka nimi puolestaan muuttui vuonna 1985 Kuvataideakatemiaksi) sekä Taideteollinen korkeakoulu vuoteen 1982 saakka.
 
Biedermeier
on tyylisuunta, jolle maalaustaiteessa tyypillistä on viimeistelty ja pikkutarkka lopputulos. Biedermeier vaikutti kuvataiteen ohella sisutukseen ja huonekaluihin etenkin Saksassa, Itävallassa ja Pohjoismaissa vuosina 1815-1848.
 
Debyytti
tarkoittaa ensiesiintymistä. Taiteilijan debyytti on hänen ensimmäinen näyttelynsä, jonka avulla taiteilija tuo töitänsä muiden nähtäväksi.
 
Eino Leino
(1878-1926) on Suomen tunnetuimpia kirjailijoita ja runoilijoita. 
 
Ekspressionismi
tarkoittaa tunteeseen ja ajatuksiin perustuvaa tapaa ilmaista. Ekspressionistinen maalaus ei jäljittele todellisuutta, vaan siveltimen vedot saattavat olla huolettomia ja viimeistelemättömiä. Taiteilija saattaa käyttää liioiteltuja muotoja ja kirkkaita värejä. Esittävyyden sijaan tärkeämpää on saada aikaan vaikutelma, joka kuvaa taiteilijan kokemaa tunnetta. Ekspressionistiksi kutsutaan ekspressionismin keinoja käyttävää taiteilijaa. Ekspressionismi kehittyi 1900-luvun alkupuolella.
 
Ensimmäinen maailmansota
käytiin vuosina 1914–1918. Se oli maailmanlaajuinen sota, jonka taistelut keskittyivät enimmäkseen Eurooppaan.  Sodan osapuolet jaetaan kahteen ryhmään: keskusvaltoihin ja ympärysvaltoihin. Keskusvaltoihin kuuluivat Saksan keisarikunta, Itävalta-Unkari, Bulgaria ja Osmanien valtakunta. Ympärysvaltoihin kuuluivat Yhdistynyt kuningaskunta, Venäjän keisarikunta, Ranska ja Yhdysvallat. Miljoonia kuolonuhreja vaatinut sota on historian tuhoisimpia. Sota päättyi keskusvaltojen häviöön. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusia valtioita, kuten Suomi. Venäjän keisarikunta romahti 1917 ja samalla siihen kuulunut Suomen suuriruhtinaskunta hajosi. Sen seurauksena Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi 6. joulukuuta 1917.
 
Etsaus
on grafiikan tekniikka. Se tarkoittaa samaa kuin viivasyövytys. Se on tekniikka, jossa pohjustusaineella päällystetylle kuparilaatalle piirretään kuva, joka syövytetään hapon avulla laatalle. Laatalle levitetään painoväri ja laatta puhdistetaan, niin että väriä jää vain hapon syövyttämiin uriin. Levystä otetaan vedos eli sitä puristetaan paperin kanssa painoprässillä, jolloin levyllä ollut kuva siirtyy paperille. Tekniikka tuli taiteilijoiden käyttöön 1500-luvulla Saksassa. 
 
Evakko, evakkomatka
Evakko tarkoittaa ihmistä, jonka on pitänyt siirtyä asuinpaikastaan turvaan, eli evakkoon toiseen paikkaan. Evakuointi tarkoittaa jonkin vaarallisen paikan tyhjentämistä ihmisistä tai esineistä esimerkiksi sodan tai luonnonmullistuksen vuoksi. Suomessa toisen maailmansodan aikaan vuodesta 1939 alkaen Suomen ja Venäjän raja-alueilta, etenkin Karjalasta ja Petsamosta, jouduttiin evakuoimaan ihmisiä turvaan sisämaahan, pois sodan jaloista. Evakkomatka on näiden siirtyvien ihmisten tekemä matka pois kotoa johonkin uuteen paikkaan. Uuteen paikkaan asumaan jääneistä käytetään nimitystä siirtoväki.
 
Fantasia
on kreikan kielestä peräisin oleva mielikuvitusta tarkoittava sana. Nykyään sanalla tarkoitetaan laajasti kaikkea mielikuvituksen tuotetta. Fantasia-aiheita ja -hahmoja esiintyy esimerkiksi saduissa, peleissä ja taiteessa. Fantasia on jotakin, joka ei pohjaudu todellisuuteen vaan mielikuvituksen maailmaan.  Fantasiataiteessa on usein yliluonnollisia aiheita. 
 
Fennomania, fennomaaninen
Fennomania eli suomenmielisyys oli suomalaisten kansallisen heräämisen liike, joka syntyi 1800-luvun alkupuolella ja vahvistui sen loppupuolella. Fennomanian pyrkimys oli saattaa suomalaisuus ja suomen kieli hallitsevaan asemaan Suomessa. Fennomania syntyi, kun Suomi oli vielä osa Venäjää. Fennomania liittyikin venäläisvastaisuuteen, sillä venäjä oli tuolloin virallinen kieli Suomessa. Kirkko oli ainoa julkinen paikka, missä suomea käytettiin. Vuonna 1900 uusi kieliasetus kohotti suomen tasaveroiseksi virkakieleksi ruotsin ja venäjän rinnalle. Asetuksen myötä suomenkielen käyttö lisääntyi huomattavasti myös hallinnossa.
 
Flamenco
on espanjalainen musiikki- ja tanssilaji. Se on kehittynyt Etelä-Espanjassa, Andalusiassa. Flamencoon kuuluu laulu, flamencokitaran soitto, rummutus ja rytmikkäät taputukset sekä tanssijoiden kenkien koputtelu. Flamencotanssiin kuuluu voimakkaat käsiliikkeet. Flamencossa tanssikenkien pohjassa kengän kärjessä ja korossa on nauloja, jotka voimistavat koputuksesta aiheutuvaa ääntä. Naisilla on yllään yleensä pitkät liehuvahelmaiset hameet. 
 
Fresko, freskotekniikka
Fresko on märälle kalkkilaastipinnalle tehty seinä- tai kattomaalaus. Se on yksi vanhimmista ja kestävimmistä maalausmenetelmistä. Italian sana ”fresco” tarkoittaa tuoretta. Tuore eli märkä seinä on maalattava nopeasti, sillä kun laasti kuivuu, värit kiinnittyvät tiukasti seinään. Tämä vaatii taiteilijalta nopeaa työskentelyä.
 
Grafiikka, graafikko
Taidegraafikko on taiteilija, joka tekee grafiikkaa, eli painaa kuvia eri menetelmillä. Graafikko yleensä ensin tekee painolevyn, johon piirtää tai kaivertaa kuvan. Levy voi olla esimerkiksi metallia, kiveä tai vaikkapa puuta. Sen jälkeen levylle laitetaan väriä ja levy painetaan esimerkiksi paperille. Näin syntyy kuva, jota kutsutaan vedokseksi. Vedos on aina alkuperäisen piirroksen peilikuva.
 
Graniitti
on Suomen yleisimpiä kivilajeja. Se koostuu kvartsista, kiilteestä, maasälvästä ja joskus myös sarvivälkkeestä. Graniitin väri vaihtelee maasälvän värin mukaan tumman punaruskeasta vaaleanharmaaseen. Graniitti on kovaa ja kestävää. Graniittia on käytetty rakennusten kivijalkojen rakentamiseen ja sitä käytetään teiden reunakiveyksiin.
 
Heikki Peura
oli varakas mies, joka omisti sahat Iisvedellä ja Kuopion Pitkälahdessa. Korholan kartanossa, jossa Heikki Peura asui vaimonsa Aina Peuran kanssa, toimi myös meijerikoulu ja Korholassa tehtyä voita myytiin Pietarissa ja Lontoossa asti. Kuollessaan Heikki Peura oli yksi Suomen kymmeksi rikkaimmista miehistä.
 
Helene Schjerfbeck
(1862-1946) on yksi Suomen ja Pohjoismaiden tunnetuimmista ja arvostetuimmista taidemaalareista. Hän aloitti taideopinnot jo 11-vuotiaana ja hänen uransa kesti yli 70-vuotta.
 
Henkilökuva
Yleensä maalaus, jonka aiheena on ihminen, joku henkilö.
 
Historiamaalaus
kuvaa keksittyä tai todellista tarinaa. Historiamaalaus voi esimerkiksi esittää kohtauksen antiikin mytologiasta tai Raamatusta. 
 
Hovitislaaja
Kuninkaan virallinen alkoholijuomanvalmistaja.
 
Humoristi
on hilpeä ja iloinen vitsiniekka. Ihminen jolla on hyvä huumorintaju. 
 
Impressionismi, impressionistinen, impressionisti
Ranskasta alkanut taidesuuntaus, jonka edustajat tutkivat hetken vaikutelmia. Heidän tyylinsä on lennokas ja vapautunut sekä luonnosmainen. Impressionismi vaikutti 1860-luvulta 1900-luvun alkuun, mutta sen vaikutuksia voi nähdä nykytaiteessakin. Impressionistit hylkäsivät perinteiset säännöt ja tekniikat taiteen teossa. Impressionistit käyttivät puhtaita ja paksuja värejä. Siveltimenvedot olivat lyhyitä, joskus pelkkiä pisteitä. Impressionistit hakeutuivat ateljeista ulkoilmaan maalaamaan, jotta tavoittaisivat parhaiten erilaiset valo-olosuhteet ja hetkien tunnelman. 
 
Inspiraatio
Innostava tunne tehdä taidetta, innoitus, kipinä luoda taidetta.
 
Jean Sibelius
on Suomen kansainvälisesti kuuluisin säveltäjä. Hän on säveltänyt muun muassa sinfonioita – eli laajoja orkesterille sävellettyjä musiikkiteoksia- joita hän teki yhteensä seitsemän. Hänen tunnetuimpia sävellyksiään on muun muassa Finlandia. Sibeliuksen musiikki oli tärkeässä roolissa suomalaisen kansallisen identiteetin muotoutumisessa.
 
Julkinen taide
on sijoitettu julkiseen paikkaan, jossa kaikki voivat nähdä sitä. Esimerkkejä julkisesta taiteesta ovat ulkona olevat patsaat ja muistomerkit. 
 
Kalevala 
on Suomen kansalliseepos, eli laaja kertomus, joka koostuu runoista. Kalevala julkaistiin 1835. Sen kokosi Elias Lönnrot (1802–1884) vuodesta 1828 alkaen.  Lönnrotin kokoamat kansanrunot ovat kalevalaista runoutta, eli ne on tehty kalevalaiseen runomittaan. Kalevalan sisältämiä runoja on muokattu ja korjailtu, ne eivät ole aina runonlaulajien laulamassa muodossa. Osan runoista Lönnrot on keksinyt itse, jotta Kalevalassa olisi yhtenäinen juoni. Kalevalalla on ollut suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana. Se on vaikuttanut suuresti taiteisiin ja tieteisiin ja vaikuttaa edelleen suomalaisten ajatteluun ja mielikuviin suomalaisuudesta.
 
Kansallisromantiikka, kansallisromanttinen
Kansallisromantiikka on tyylisuuntaus, jossa ihannoitiin ja kuvattiin kansan omaa erityislaatua. Taiteilijat kuvasivat teoksissaan isänmaan luontoa ja maisemia sekä kansanelämää. Myös kansanrunoudesta, mytologiasta ja menneisyydestä poimittiin aiheita teoksiin. Elias Lönnrotin julkaisema Kalevala (1835) innoitti taiteilijoita ja monet lähtivät Karjalaan etsimään alkuperäistä suomalaisuutta. Kansallisromantiikka vallitsi vuosien 1890 ja 1910 välillä. Kansallisromantiikan ajan tärkeimmät taidemaalarit Suomessa olivat Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela. Säveltäjistä tärkein oli Jean Sibelius ja kirjallisuudessa Juhani Aho sekä Eino Leino.
 
Kansatiede
eli etnologia tutkii ihmisyhteisöjen henkistä ja aineellista kulttuuria. 
 
Kappalainen
on pappi.
 
Kaupunkikuva
Esimerkiksi maalaus jonka aiheena on näkymä kaupungissa.
 
Kieltolaki
on alkoholijuomien myynnin kieltävä laki. Suomessa tällainen laki oli voimassa vuosina 1919–1932. 
 
Klassinen, klassismi
Perinteinen. Klassismi viittaa Rooman ja antiikin Kreikan taiteen ihannointiin.  Yksinkertaisten muotojen, symmetrian, tasapainon, tyylikkyyden ja luonnollisuuden ihannointi. 
 
Konservaattori
on henkilö, joka huolehtii esimerkiksi museoesineiden ja taideteosten kunnosta ja kunnostamisesta, eli konservoinnista.  Konservaattorin työssä tärkeitä ovat kädentaidot ja taiteen ja tekniikan laaja tuntemus. Konservaattori työskentelee yleensä museossa, kirjastossa tai arkistossa.
 
Kriteeri
Arvostelu- tai valintaperuste. 
 
Kritiikki
tarkoittaa samaa kuin arvostelu ja arviointi.
 
Kruununvouti
oli virkamies, joka toimi alueensa ylimpänä poliisiviranomaisena. Hän oli myös alueensa ylin virallinen syyttäjä, veronkerääjä ja ulosottomies. Hänen velvollisuutensa oli valvoa, että lakeja ja asetuksia noudatettiin ja hän valvoi yleistä järjestystä ja liikennettä. Lain rikkomuksista nosti syytteen joko kruununvouti tai nimismies. Kruununvouti huolehti sakkojen keräämisestä. Kruununvoudin tuli työtä tehdessään käyttää virkapukua tai vähintään pitää mukanaan virkamerkkiä.
 
Kubismi, kubistinen
Kubismi on taidesuuntaus, joka suosii kulmikkaita muotoja. Taiteilija kuvaa kohdettaan usein monesta eri näkökulmasta yhtäaikaa, jolloin syntyvä vaikutelma on litteä kolmiulotteisen sijaan. Kubistinen taideteos koostuu monesti geometrisista muodoista. Kubismi oli vallalla 1900-luvun alusta toisen maailmansodan alkuun, eli vuoteen 1914 saakka. Sen tunnetuin edustaja oli espanjalainen taiteilija Pablo Picasso (1881-1973).
 
Kultakausi
oli ajanjakso vuosien 1880-1910 välillä Suomen taiteessa. Silloin Suomen taiteelle luotiin oma ilme. Samalla suomalainen taide seurasi kansainvälisiä suuntauksia ja saavutti korkean tason. Taiteilijat alkoivat luoda Suomi-kuvaa maalaamalla kotimaataan, sen historiaa, luontoa ja ihmisiä. He kuvasivat sitä, mikä oli Suomessa heidän mielestään kaunista ja erityistä. Taiteilijat osaltaan pohjustivat tietä Suomen itsenäisyydelle osoittamalla teoksissaan, että Suomi ja sen kansa olivat erityisiä ja ansaitsivat siksi itsenäisyyden.
 
Kuvanveistäjä
on taiteilija, joka tekee veistoksia. Kuvanveistäjä voi valaa (kipsi, metalli), muovailla (savi), veistää (puu), takoa (metalli), hakata (kivi) tai ommella (kangas) veistoksen materiaalistaan. Kuvanveistäjän työkaluihin voi kuulua esimerkiksi taltta, veitsi, erilaiset muovailupuikot tai vaikka ompelukone.
 
Kuvernementti
tarkoittaa hallintoaluetta.
 
Kvartetti 
on neljän soittajan tai laulajan muodostama musiikkia esittävä ryhmä.
 
Laatukuva 
on maalaus, joka kuvaa jokapäiväisen elämän tapahtumaa.
 
Langin neidit
olivat kirkkoherra Langin tyttäriä, jotka pitivät koulua Rautalammin vanhassa pappilassa. Vanhan pappilan rakennus purettiin nykyisen kirkkoherran asunnon tieltä 1956.
 
Liisa Falkenberg o.s. Peura
oli Aina ja Heikki Peuran tytär. Hän oli kiinnostunut taiteesta. Hän meni naimisiin Aksel Wolmar Felkenbergin kanssa ja he asuivat Kuopiossa Haminalahden kartanossa. Wolmar Falkenberg oli presidentti Ståhlbergin adjudantti, eli presidentin avustaja.
 
Litografia
tarkoittaa kivipainoa, kivipainantaa tai kivipainotaidetta. Litografia on grafiikan muoto, jossa tasaiselle pinnalle voidaan painaa tekstiä tai kuvia tasaisen kivilaatan avulla. 
 
Louvren taidemuseo
Ranskan suurin ja ehkä maailman tunnetuin taidemuseo. Leonardo da Vincin tekemän Mona Lisa-maalauksen koti.
 
Maailmankansalainen
Henkilö, joka tuntee olonsa kotoisaksi eri maissa. 
 
Maalaus
on esimerkiksi vesiväreillä, öljyväreillä tai akryyliväreillä paperille, kankaalle, pahville, puulle, metallille tai vaikkapa kovalevylle tehty taideteos.
 
Marraskuun ryhmä
oli suomalaisten taiteilijoiden ryhmä, joka toimi ennen ensimmäistä maailmansotaa. Sen tunnetuimpia jäseniä olivat Tyko Sallinen, Alvar Cawén, Eero Nelimarkka, Juho Mäkelä ja Wäinö Aaltonen. Marraskuulaiset ihannoivat ekspressionismia, eli tunteen ilmaisuun perustuvaa tyyliä. Marraskuun ryhmä suosi maanläheisiä ja tummia värejä. Marraskuun ryhmän ensimmäinen näyttely oli vuonna 1916. Ryhmä järjesti viisi näyttelyä vuosien 1916-1924 välillä eri kokoonpanoilla.
 
Materia
tarkoittaa samaa kuin aine. Materia ja materiaali on se aine, josta esineet koostuvat.
 
Mausoleumi
on suuri hauta, joka on rakennettu vaikkapa jollekin merkittävälle henkilölle, kuten johtajalle. Mausoleumi voi olla oma rakennuksensa tai kirkon osa.
 
Moderni taide, modernismi
Moderni taide tarkoittaa 1800-luvun puolivälin jälkeen tehtyä taidetta. Taiteessa siirryttiin kuvaamaan omaa, uutta ja modernia aikaa sekä haluttiin eroon perinteisistä tavoista tehdä taidetta. 1900-luvun alussa modernismi oli vastalause realismiin perustuneelle taiteelle. Moderni taide tuo esiin yksilön kokemukset, kun klassinen taide käsitteli ennemmin yleispäteviä aiheita. Modernismi ei ole yksittäinen tyylisuunta vaan sisältää monia erilaisia suuntauksia.
 
Monumentaalinen, monumentaalitaide
Monumentaalinen tarkoittaa suurikokoista ja monumentaalitaide suurikokoista ja vaikuttavaa taideteosta.
 
Monumentti
on suurikokoinen ja vaikuttava muistomerkki. Monumentti on esimerkiksi veistos tai muistopatsas, joka on tehty jonkun merkittävän henkilön tai tärkeän tapahtuman kunniaksi. 
 
Muotokuva 
on henkilöä esittävä maalaus, jonka tarkoituksena on näköisyys ja tunnistettavuus.
 
Naisasia
on aate ja suuntaus, joka pyrkii parantamaan naisten asemaa yhteiskunnassa. Sen mukaan naisille ja miehille tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet. Naisliike ajaa naisten oikeuksia ja pyrkii lopettamaan naisten syrjinnän. Sen tavoite on myös saada naisille täysi tasa-arvo kaikissa asioissa. Ensimmäinen suomalainen naisjärjestö perustettiin 1884. Naiset saivat Suomessa äänioikeuden vuonna 1906. 
 
Nimismies
on poliisi, joka johtaa poliisilaitosta. Nimismies oli ennen vanhaan maaseudulla korkein poliisitoimesta vastannut virkamies.
 
Pariisin maailmannäyttely 1900
Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttely pidettiin vuonna 1900 Pariisissa. Se kesti huhtikuun 15. päivästä marraskuun 12. päivään. Siihen osallistui yli 50 miljoonaa ihmistä. Maailmannäyttelyt ovat kuin suuria messuja ja markkinoita. Pariisissa vuonna 1900 oli niin sanottu 'Kansakuntien katu', jonka varrella oli monien eri maiden erikokoisia ja erityylisiä näyttelypaviljonkeja. Suomen paviljonki, jossa oli esillä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan töitä, herätti runsaasti kansainvälistä huomiota. Esillä oli myös Emil Halosen ja Albert Edelfeltin töitä. Gallen-Kallela sai yhden näyttelyn kultamitalin ja kaksi hopeamitalia. Kuopiolainen Lignell & Piispanen palkittiin näyttelyssä mesimarjalikööristään. Rautalampilainen puukkoseppä Eemil Hänninen sai pronssimitalin puukoistaan.
 
 
Piirustus
on yleensä paperille esimerkiksi lyijykynällä, värikynällä, hiilellä tai vaikkapa tussilla tehty taideteos. 
 
Preparaattori
suorittaa ruumiinavauksen. Eläintieteellisessä museossa hän myös täyttää esille tulevat eläimet.
 
Pro Finlandia-mitali 
on suomalaisille taiteilijoille vuodesta 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki. Sen myön tää tasavallan presidentti. Ensimmäisen Pro Finlandia -mitalin sai näyttelijä ja ohjaaja Mia Backman. 
 
Realismi, realistinen
on taidesuuntaus, jonka tavoitteena oli kuvata arkipäivän tilanteita, hahmoja ja ongelmia sellaisina, kuin ne todellisuudessa olivat. Realismi on 1800-luvun puolenvälin suuntaus, joka alkoi Ranskasta. Realismi syntyi vastauksena sitä edeltäneelle romantiikalle, joka käsitteli kohteita ihannoivasti. Realismin ihanteena oli sankarien sijaan tavallinen työläinen. Realismin kanssa samaan aikaan esiintyi myös toinen taidesuuntaus, naturalismi. Se pyrki kuvaamaan kohteita äärimmäisen todenmukaisesti ja käsitteli myös kielteisiä aiheita. Realistinen tarkoittaa totuudenmukaista. 
 
Reliefi
eli kohokuva tai korkokuva on yksi kuvanveiston osa-alue.Reliefi on taideteos, jossa kuvan hahmon muodot liittyvät yhtenäiseen taustapintaan. Reliefejä on käytetty muun muassa rakennusten koristeluun. Reliefejä ovat myös esimerkiksi kolikot ja mitalit.
 
Ropola
Ropola on yksi Rautalammin kartanoista. Ropolan päärakennus on vuodelta 1868. Sen rakennutti kihlakunnantuomari Carl Ferdinand Olson, jonka vaimo oli Karjalan kartanossa asuneen piirilääkäri Rolf Roschierin serkku. Pariskunnalla ei ollut lapsia. Tila jäi Olsonin veljelle, joka myi sen Vaasan hovioikeuden presidentille Nils Isak Fellmanille. Uusi omistaja teetätti talon ympärille englantilaistyyppisen maisemapuutarhan. Niemen kärkeä kiertävät kävelypolut, joiden varrella on kaksi huvimajaa. Kartanon julkisivu näyttää samalta kuin lähes 150 vuotta sitten. 
 
Salonki, Pariisin salonki
Pariisin salonki (ransk. Salon de Paris) on Académie des beaux-artsin eli Taideakatemian virallinen näyttely. 
Salongin tarkoituksena oli alunperin esitellä École des Beaux-Artsista valmistuneiden taiteilijoiden töitä. Näyttely Salongissa oli tärkeä taiteilijalle, joka tahtoi menestyä Pariisissa. Salongissa pidetty näyttely tarkoitti taiteilijaksi hyväksymistä. Sen myötä sai myös julkisuutta.
 
Samurai
oli japanilainen sotilas, joka vastasi eurooppalaista ritaria.
 
Siluetti
on kuva, johon on piirretty vain kohteen ääriviivat. Se voi olla myös yleensä mustasta paperista leikattu ääriviivakuva.
 
Stoore
Täti Stoore, eli Aleksandra Stoore, piti Rautalammin keskusraitin varrella kahvilaa 1800-1900-luvun vaihteessa paikalla, jossa nykyään on Pyykönkulman ruskea kerrostalo(vastapäätä Pestarin valinnan rakennusta). Stooren kahvilan jälkeen rakennuksessa toimi Pyykösen valokuvaamo. Viivi Paarmio-Vallgren kertoi täti Stooren olleen soittaneen kahvilassaan kaunista musiikkia.  
 
Surrealistinen
tarkoittaa jotakin epätodellista. Taiteessa surrealismi tarkoittaa innoituksen hakemista alitajunnasta ja unista. Surrealistinen taide kuvaa tunnelmaltaan unenomaisia outoja näkymiä.
 
Symboli
on merkki, joka edustaa jotain asiaa. Se on tunnusmerkki. Esimerksi risti edustaa kristinuskoa, omenan kuva tietokoneen kyljessä puolestaan edustaa Apple-yritystä.
 
Symboliikka
on symbolien käyttöä, symbolikieltä. Se on sitä, että jostakin asiasta käytetään sen itsensä sijaan sitä edustavaa symbolia.
 
Symbolismi, symbolistinen
Symbolismi oli taidesuuntaus, joka alkoi 1800-luvun loppupuolella Ranskasta ja Belgiasta. Sille ominaista oli symbolien käyttö. Symbolistit olivat kiinnostuneita ihmisten mielikuvituksesta ja unista. He uskoivat, että suuria totuuksia voi lähestyä ja kuvata vain symboleiden kautta.
 
Taideteollinen keskuskoulu
Taideteollisessa keskuskoulussa opetettiin taidetta ja käsityötä. Taideteollisessa keskuskoulussa harjoiteltiin teollisten tuotteiden suunnittelua, muotoilua ja koristelua. Oppiaineita olivat esimerkiksi keramiikka, taidetekstiilien ja huonekalujen suunnittelu. Taideteollisesta keskuskoulusta valmistuttiin taidekäsityöläisiksi.
 
Taidevalaja
toteutti kuvanveistäjien suunnitelmat valmistamalla heidän teoksensa sopivasta metallista. 
 
Taideyhdistyksen piirustuskoulu
oli paikka, jossa pystyi opiskelemaan taiteilijaksi. Se perustettiin Helsinkiin 1848, jotta lahjakkaat suomalaiset saivat taidekoulutusta Suomessa, eikä heidän tarvinnut lähteä ulkomaille oppiin. Taideyhdistyksellä oli piirustuskoulut Helsingissä ja Turussa. Piirustuskoulu sijaitsi sitä varten rakennetussa koulu- ja museorakennuksessa, Ateneumissa, jossa on nykyäänkin taidemuseo.
 
Traaginen
Järkyttävä, murheellinen.
 
Tulenkantajat
oli kirjailijaryhmittymä, joka vaikutti Suomessa 1920-luvulla. Se sai nimensä Nuoren Voiman Liiton julkaiseman Tulenkantajat-albumin mukaan. Tulenkantajiin kuuluivat esimerkiksi Uuno Kailas, Olavi Paavolainen, Elina Vaara, Katri Vala ja Lauri Viljanen. Ryhmään kuului niin kirjailijoita kuin kuvataiteilijoita ja muusikkojakin. Tulenkantajien tunnuslause oli: ”Ikkunat auki Eurooppaan!”. Heille suomalaisuus oli teollisuutta, kaupungistumista ja modernia taidetta.  
 
Veistos
Veistos on kolmiulotteinen taideteos, joka voi olla tehty melkein mistä materiaalista tahansa: raudasta, pronssista, puusta, kivestä, marmorista, savesta, kipsistä, paperista… Veistos voi olla hyvin pienikokoinen tai valtavan suuri. Ulkona oleva veistos on voi olla muistomerkki tai patsas, joka on tehty jonkin henkilön tai tapahtuman kunniaksi. 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor