slideshow 1

Kokoelma

Rautalammin museon taidekokoelma käsittää noin 150 teosta.  Kokoelma sai alkunsa, kun kotiseutuaan ja sen kulttuuria rakastava kauppaneuvoksetar Aina Peura lahjoitti omistamiaan taideteoksia 1938 perustetulle Peuran museosäätiölle. Ajallisesti taidekokoelma kattaa pitkän jakson: vanhin teos on peräisin 1700-luvulta uusimpien edustaessa nykyaikaa. Kokoelmaan liitettävien teosten valinnassa kriteereinä on alusta saakka ollut taiteilijan, taiteilijan kotipaikan tai synnyinseudun tai teoksen aiheen liittyminen Rautalampiin tai Pohjois-Savoon.

 

Rautalammilla asuneista taiteilijoista kokoelmassa on laajimmin edustettuna taidegraafikko, professori Viktor Kuusela. Kokoelmaan kuuluu myös Oili Marskin ja Petri Reinikaisen teokset. Taidekokoelmasta löytyy lisäksi Suomen taiteen kultakauden mestareiden Pekka Halosen ja Juho Rissasen maalauksia sekä kuuluisien lintumaalareiden Magnus ja Wilhelm von Wrightin sekä heidän oppilaansa Matti Karppasen teoksia. Veistoskokoelman ytimen muodostavat rautalampilaisen Viivi Paarmio-Vallgrenin ja hänen kuuluisan kuvanveistäjämiehensä Ville Vallgrenin teokset. Myös muun muassa Eemil ja Arttu Halosen, Emil Cedercreutzin sekä Wäinö Aaltosen veistoksia kuuluu kokoelmaan.

 

Rautalammin museon perustamisen yhteydessä taidekokoelmaan liitetyt ensimmäiset teokset olivat Korholan kartanon emännän Aina Peuran vuosikymmenien saatossa keräämiä taideteoksia. Tällöin museon kokoelmaan liitettiin S.A. Keinäsen 1800-luvun loppupuolella maalaamat työt. Kokoelma karttui merkittävästi 1950-luvulla Aina Peuran tyttären, Aino Ester Elisabet ”Liisa” Falkenbergin toimesta. Liisa Falkenberg oli innokas kulttuurin ja taiteen harrastaja. Hän asui miehensä Aksel Woldemar Falkenbergin kanssa Kuopiossa, Haminalahden kartanossa, joka oli aiemmin toiminut von Wrightin taiteilijaveljesten kotina. Sittemmin kokoelma on karttunut pääasiassa lahjoituksen kautta. 

 

Rautalammin museon avajaiset keräsivät väkijoukon museon puistoon 1938 heinäkuun alun viikonloppuna. Samaan aikaan vietettiin Rautalammin kotiseutujuhlaa ja paljastettiin Delaware-muistomerkki kirkkopuistossa. Kuva: Rautalammin museon kuva-arkisto.

 

 

 

 

Rautalammin museon perustaja Aina Peura hylkeennahkaturkissaan. Kuva:Rautalammin museon kuva-arkisto.

Liisa Falkenberg oli Aina ja Heikki Peuran tytär ja äitinsä jälkeen Peuran museosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Hän kasvatti museon taidekokoelmaa. Kuva: Rautalammin museon kuva-arkisto.

 

 

 

 

TEKSTIT: 
Matleena Vepsäläinen
TOTEUTUS:
Webhotelli Netsor